Esszépályázat- Egy kis történelem

A Gyermekjóléti Alapítvány és az Országos Mécs László Irodalmi Társaság országos történelmi tehetséggondozó esszépályázatot hirdetett 7-8. osztályos diákok számára. Ezen pályázaton Molnár Dániel 8. a osztályos tanulónk vett részt. A pályázóktól egy több oldalas esszét vártak, a kijelölt négy témakör egyikét feldolgozva. Tanítványom az 1848/49-es forradalom és szabadságharc témáját választotta, az Erdélyben zajló utolsó nagy csatáját. A Nagycsűri ütközet első napján a magyar haderő elfoglalta Nagyszebent, a második napon súlyos vereséget szenvedett az orosz csapatoktól. A megmaradt magyar sereg töredéke még tovább folytatta a harcot.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem kiemelkedő eseménysorozatának tekinthető, itt mutatkozott meg először népünk összetartó ereje, nemzettudata, soha nem hanyatló bátorsága, büszkesége. A határtalan hazaszeretet –mely végig jellemezte nagyjainkat- a végsőkig töretlen maradt.

Ezen gondolatok mentén készült el tanulóm dolgozata. A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri értékelte. Dani kiemelkedő dolgozatáért különdíjban részesült. Külön elismerést kapott munkájáért. Gratulálok a kiemelkedő kitartáshoz és a szép eredményhez!

Péliné Eszenyi Hajnalka

felkészítő tanár