Ballagás 2017

 

Már az idő is valami szépet ígért. Gyönyörű, tiszta, kék égbolt és napsütés fogadta a tanárokat, szülőket és diákokat a Dobozi Általános Iskolában 2017. június 16-án, a ballagás napján. Az ünnepi műsor pedig be is teljesítette ezt az ígéretet, hiszen nagyon szépre, emlékezetesre sikeredett.

Amikor 8 óra körül megszólalt a csengő, megindultak a ballagó nyolcadikos osztályok és osztályfőnökeik – Péliné Eszenyi Hajnalka és Turákné Szente Adél - végigsétálva a tanépület folyosóin, ki az udvarra, az ott várakozó, virágokkal és fényképezőgépekkel „felfegyverkezett” hozzátartozók elé, majd az iskola udvarán sorakoztak fel. És azonnal megindult a virágok, virágosztók áradata a végzősök felé. Volt, aki boldog mosollyal, volt, aki egy picit elérzékenyülve fogadta a csokrokat, és a szülők szeme sem biztos, hogy szárazon maradt, hisz mégiscsak gyermekeik életének talán első igazán jelentős állomását, pillanatát élték át.

Maga az ünnepi műsor – amelynek szervezését a két 7. osztály, és személy szerint osztályfőnökeik Balogh Lászlóné és Szatmári Istvánné vállalta magára – Szilágyi Petra 7. b osztályos tanuló szavalatával kezdődött. Már ez megadta az ünnepség alaphangulatát, hiszen az állandó búcsúzásról szólt.

Majd iskolánk intézményvezetőjének, Zsigmond Károlynak a búcsúztató beszédére került sor, melyben a végzős diákokon kívül a pedagógusokat és a szülőket is megszólította. Beszédében arra hívta fel a végzős diákok figyelmét, hogy az előttük álló úton leginkább saját magukra számíthatnak. Arra, hogy mindenki számára meg van adva az esély, hogy jó és tanult ember legyen, aki képes megvalósítani álmait, vágyait. De a lehetőségekkel élni is kell.

Az ünnepi beszédet megszakítva került sor azoknak a végzős tanulóknak a megjutalmazására, akik tanulmányi teljesítményükkel, szorgalmukkal kiérdemelték azt. Több percen keresztül szólították ki őket, annak bizonytékaként, hogy a Dobozi Általános Iskolában sokan veszik komolyan a tanulást.

Az ünnepség további részében hallhattuk még Békési Petra 8. a osztályos tanuló szavalatát, majd a 7. osztályosok nevében Szigeti Boglárka búcsúzott el megható szavakkal végzős társaitól, a 8. -osok nevében pedig Szatmári Patrik búcsúzott el az iskolától, és volt osztályfőnökük, Paukertné Szabó Mária emlékétől.

A műsort néhány csodaszép dal is tovább színesítette, amelyek Kovács Ildikó, Kukola Julianna, s Komlósi György értő tolmácsolásában kerültek előadásra. Remélhetőleg a diákok fülében is megragadt a gyönyörű dallamokon kívül,Zorán dalának biztatást, reményt sugárzó sora: ”Ránk szép holnap vár.”

Az ünnepség már hagyományos módon, a végzősöknek ajándékozott léggömbök levegőbe eresztésével zárult. Az ég felé szálló lufik a búcsú gesztusán kívül talán azt is jelképezték, hogy milyen korlátlan lehetőségek várnak diákjainkra az életben. Igazgató úr szavaival élve, reméljük, valóban élnek majd velük.