AZ ARADI VÉRTANÚK EMLÉKÉRE

2017. október 6-án iskolánk a hagyományokat követve fejet hajtott az aradi vértanúk emléke és mártíromsága előtt. Az ünnep napjára nemcsak a gyerekek és a tanárok, hanem az ünnepség helyszíne, Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár is ünneplőbe öltözött. A megemlékezés a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd iskolánk diákjai a szíveket, lelkeket megérintő dramatizált jelenetekkel, dalokkal, versekkel idézték fel az aradi vértanúk emlékét. A szövegeket bevezette vagy magyarázattal kísérte, esetenként értelmezte a narrátor. A műsort tovább színesítette egy látványos táncbetét remekbe szabott koreográfiával.

A résztvevő tanulók a közönség számára érezhetővé tették a tábornokok bátor és hősies kiállását, s azt, hogy tettükkel követendő példaként szolgáltak a következő nemzedékeknek. A műsor segítségével a jelenlévők szinte újra átélhették a tragikus októberi nap eseményeit.   Az is tudatosulhatott mindenkiben, hogy mennyire fontos lenne napjainkban is magyarságunk megőrzése és a tiszteletadás a hőseinknek. Jó volt látni, hogy a diákjaink mennyire komolyan vették feladatukat, szerepüket, hangsúlyozva ezzel is az esemény jelentőségét. Az ünnepi összeállítás a Szózat eléneklésével zárult.

A megemlékezés után az intézményünk tanulói és tanárai, valamint falu vezetésének képviselői koszorút helyeztek el az iskolánk udvarán található kopjafánál, méltó módon tisztelegve október 6. vértanúi előtt.

Zombai Attila